Νεότητα Θήρας

Ιστολόγιο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2 - 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ
2 - 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α    Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

1η μέρα: Δευτέρα 2/11/2015  Πειραιάς, Μάνδρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα

06:10' Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα Αττικής. Αναχώρηση για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση. Θα διασχίσουμε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου.

16:30' Απόπλους για το όμορφο νησί της Κέρκυρας.

18:00' Άφιξη και αναχώρηση για προσκύνημα στον Ι. Ναό Ιάσωνος & Σωσιπάτρου.
Οι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος, μαθητές του Αποστόλου Παύλου, επισκέφτηκαν την Κέρκυρα το 48 μ.Χ. και δίδαξαν το χριστιανισμό στους κατοίκους του νησιού.  Ο Ναός των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της βυζαντινής περιόδου, ανήκει στον εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό τύπο του δικίονου (δίστυλου) σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, καθώς ο τρούλος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αρχαιότερα δείγματα αυτού του τύπου. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, πιθανά τον 11ο αιώνα, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά από κατεστραμμένα κτίρια της Παλαιόπολης.   Στο εσωτερικό της εκκλησίας φιλοξενούνται σημαντικές εικόνες του Εμμανουήλ Μπουνιαλή Τζάννε και του Μιχαήλ Δαμασκηνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ του 18ου αιώνα.  Συνεχίζουμε με προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας .Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας, κτίστηκε το έτος 1577 στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερος ναός του Αγ. Βλασίου.  Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Σπηλαιώτισσα, καθώς μετά από την καταστροφή του ομώνυμου ναού της, η εικόνα της μεταφέρθηκε εδώ, στον Άγιο Βλάσιο του οποίου ναός βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση, και στην Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το λείψανο φυλάσσεται στο εσωτερικό του ναού. Μορφολογικά κατατάσσεται στην κατηγορία των Επτανησιακών Βασιλικών τρίκλιτων ναών. Εντύπωση προκαλούν αναγεννησιακά στοιχεία της εξωτερικής του όψης. Πέρα από την ασημένια λάρνακα με το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο είναι το βυζαντινό τέμπλο του ναού και μία σειρά από σπουδαίες αγιογραφίες του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα.

20:00' Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια.

20:30' Δείπνο στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η μέρα: Τρίτη 3/11/2015  Κέρκυρα

Πρωινή αναχώρηση για Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για να πάρουμε πρωινό και αμέσως μετά αναχώρηση για το Κανόνι, όπου θα θαυμάσουμε τα δύο διασημότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, το Ποντικονήσι και τη Μονή Βλαχερνών. Η Μονή Βλαχερνών έχει σκαλιά - δύσκολη κατάβαση και ανάβαση κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας, σημειωτέον δεν λειτουργεί πλέον σαν Μονή. 
Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέραινας ή των Βλαχερνών, είναι βυζαντινός και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, το οποίο απέχει από τη στεριά 300 μ. περίπου και ενώνεται με την παραλία του Κανονιού, μέσω μιας στενής λωρίδας υπερυψωμένου εδάφους. Είναι ένα μικρό κτίσμα, με λευκό χρώμα και κεραμοσκεπή και υψηλό καμπαναριό. Έχει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες. Από την Παναγιά των Βλαχερνών ξεκινούν τα καΐκια που πηγαίνουν στο θρυλικό Ποντικονήσι. Είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι, όπου στο λιλιπούτειο μέγεθός του οφείλει και το όνομά του. Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησάκι αυτό είναι ο βράχος που έριξε η καταιγίδα το πλοίο του Οδυσσέα με αποτέλεσμα να ναυαγήσει στο νησί των Φαιάκων. Μια άλλη εκδοχή του μύθου όμως, αναφέρει ότι το Ποντικονήσι είναι το πλοίο του ομηρικού ήρωα που ο Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε σε βραχονησίδα. Χαρακτηριστικό του είναι η πυκνή βλάστηση, ενώ πάνω στο νησί είναι κτισμένος ο ιερός ναός του Παντοκράτορα, βυζαντινού ρυθμού, που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα. Κατόπιν, αναχώρηση για προσκύνημα στην Ι. Μονή Παντοκράτορος στο χωριό Άγιος Αθανάσιος. Στη μονή φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων από τα οποία ξεχωρίζουν της Αγίας  Άννης, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας Φιλοθέης, του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Βαρβάρας. Στην κορυφή του ομώνυμου βουνού το μοναστήρι Παντοκράτορος διαθέτει θέα 360 μοιρών σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας και τα κοντινά νησιά. Η πρώτη κατασκευή πραγματοποιήθηκε το 1347, αλλά καταστράφηκε το 1537. Αυτό που υπάρχει σήμερα ανέρχεται στα τέλη του 1600. Εκτός από την πέτρινη εκκλησία υπάρχουν και εσωτερικές αυλές. Μπαίνοντας στο μοναστήρι δεν θα έχετε την αίσθηση ότι είστε σε ένα παλιό, αλλά αντίθετα σε ένα μοντέρνο και καλά κατασκευασμένο κτίριο.  Στη συνέχεια αναχώρηση για την Παλαιοκαστρίτσα.

14:30' ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ

15:30' Επίσκεψη στο Βυζαντινό μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου με πανοραμική θέα στον κόλπο.

16:30' Αναχώρηση για την Κέρκυρα

18:00' Επιστροφή στην Κέρκυρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα.

20:00' Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

20:30' Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: Τετάρτη 4/11/2015  Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα

08:00' Πρωινό και αναχώρηση για το Αχίλλειο.

09:30΄ Επίσκεψη στο Αχίλλειο (θερινή κατοικία της πριγκίπισσας Σίσσυ). Στη συνέχεια θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας (ή Κασσωπίας), με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται σε μια γνωστή περιοχή της Κέρκυρας, το «Φιγαρέτο» στο Κανόνι.με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στο «Φιγαρέτο» στο Κανόνι, στη νότια πλευρά της πόλης.

Μεταφορά στο λιμάνι.

14:00' Απόπλους για Ηγουμενίτσα

15:30' Άφιξη και αναχώρηση για την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων.

17:00' (περίπου) Άφιξη, επίσκεψη στην Λίμνη Ιωαννίνων, με καραβάκι θα περάσουμε στο φημισμένο νησάκι και στο σπίτι του Αλή Πασά. Θα προσκυνήσουμε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπινών. Επιστροφή στα Ιωάννινα με το καραβάκι, θα θαυμάσουμε το φωταγωγημένο γραφικό Κάστρο.Το Ιτς Καλέ είναι η νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου όπου και βρισκόταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά.    

20:00'  Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια.

21:00'  Δείπνο, διανυκτέρευση.

4η μέρα: Πέμπτη 5/11/2015   Ιωάννινα, Καλπάκι, Μπουραζάνι, Μονοδένδρι, Ιωάννινα 

08:00' Πρωινό και αναχώρη για επίσκεψη στο πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι όπου θα παρακολουθήσουμε με οπτικοακουστικά μέσα τη στρατηγική της μάχης των Ελλήνων κατά των Ιταλών. Κατόπιν, επίσκεψη στο Μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Αωού ποταμού στην Κόνιτσα με το χαρακτηριστικό καμπανάκι στο στόμιο όπου αρχίζει το Φαράγγι του ΒΙΚΟΥ. Αναχώρηση για το Μονοδένδρι,  ένα από τα πλέον όμορφα χωριά με παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και καλντερίμια. Η πεζοπορία μέχρι το φαράγγι του Βίκου στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής θα είναι μια μοναδική εμπειρία.  
Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό φαγητό στα τοπικά παραδοσιακά εστιατόρια. Επιστροφή στα Ιωάννινα, επίσκεψη στον Οίκο του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων στον χώρο του οποίου υπάρχει μικρός Ναός. Στη συνέχεια προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, που αποτελεί μετόχι του ομώνυμου μοναστηριού που βρίσκεται στην χερσόνησο του Σινά.

21:00' Δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

5η μέρα: Παρασκευή 6/11/2015  Ιωάννινα, Άρτα, Πειραιάς

08:00'  Πρωινό, έξοδος από το ξενοδοχείο και αναχώρηση.

09:00' Αναχώρηση για προσκύνημα στην Ι. Μ. Τσούκας η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων, χτίστηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο, σε υψόμετρο 760 μέτρων, δίπλα σε έναν γκρεμό με θέα στην υπέροχη χαράδρα του Αράχθου. Η ίδρυσή της οφείλεται σε θαύμα της ιερής εικόνας της Παναγίας, που έως και σήμερα κοσμεί το εσωτερικό του Καθολικού (17ος αι.) του μοναστηριού με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κατόπιν, αναχώρηση για την Άρτα,  προσκύνημα στο Ναό της Αγίας Θεοδώρας, που μετράει περισσότερους από εννέα αιώνες ζωής και ξεκίνησε την πορεία του ως γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη βυζαντινό μνημείο από τα πολλά που στολίζουν την πόλη, αλλά για ένα σημείο αναφοράς ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην πολιούχο της πόλης, που στα τελευταία χρόνια της ζωής της μόνασε εκεί. Αναχώρηση (μέσω της γέφυρας Αντιρίου-Ρίου) για Πειραιά.

17:15' Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΤΙΜΗ: 350 € το άτομο σε δίκλινα/τρίκλινα δωμάτια (+ 70 ευρώ επιβάρυνση μονοκλίνου)
Περιλαμβάνονται: Μεταφορές – μετακινήσεις με κλιματιζόμενο λεωφορείο και έμπειρο οδηγό, 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο ARITI GRAND 4* στην Κέρκυρα, 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο GRAND SARAI 5* στα Ιωάννινα, πρωϊνό και βραδινό φαγητό (ημιδιατροφή) στα ξενοδοχεία, εισιτήριο καραβιού ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, εισιτήριο καραβιού για το Νησάκι στη λίμνη Ιωαννίνων, συνοδός - ξεναγός (από τον Πειραιά), Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (& καταβολή απαιτουμένου χρηματικού ποσού) ως τις 22.10.’15, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή στο τηλέφωνο 6977 260 048.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου