Νεότητα Θήρας

Ιστολόγιο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ

Ο ένδοξος μαγαλομάρτυς και ιαματικός Παντελεήμων έζησε κατά την εποχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.). Καταγόταν από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και ήταν γιος κάποιου ειδωλολάτρη ονόματι Ευστοργίου, ο οποίος αργότερα ύστερα από νουθεσίες του γιού του, έγινε χριστιανός. Η μητέρα του όμως, ονόματι Ευβούλη είχε την πίστη και το σεβασμό στον Χριστό από τους προγόνους της.
Ο Παντελεήμων εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική επιστήμη από τον Ευφρόσυνο, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο γιατρό. Τη δε κατά Χριστόν ιατρική τέχνη και πίστη την εμαθε από τον ιερέα Ερμόλαο. Έχοντας δε  πλέον βαθιά πίστη Χριστού, ανέστησε κάποιο νεκρό παιδί που το είχε δαγκώσει οχιά. Επίσης θεράπευσε έναν τυφλό με την δύναμη του Σταυρού.
Ο μεγαλομάρτυρας και ιαματικός Παντελεήμων, υπέστει  πολλά και φρικτά μαρτύρια. Για να λάβει τελειωτικά τον στέφανο της αθλήσεώς του, παρακάλεσε και τον αποκεφάλισαν. Λέγεται δε, ότι κατά τον αποκεφαλισμό του έρευσε γάλα αντί για αίμα, ενώ η ελιά στην οποία τον είχαν προσδέσει απέδωσε αμέσως πλούσιο τον καρπό της.
Εορτάζει στις 27 Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου