Νεότητα Θήρας

Ιστολόγιο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Συμβουλές στους υποψηφίους εισαγωγικών εξετάσεων


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αγαπητά παιδιά συμμεριζόμαστε την αγωνία σας και τον αγώνα σας τον οποίο δίνεται σε λίγες μέρες προκειμένου να εισαχθείτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Βέβαια άλλο επιτυχία, άλλο ευτυχία. Μπορεί να πετύχετε στις εξετάσεις αυτές αλλά όχι στη ζωή και αντίθετα να μην πετύχετε στις εξετάσεις αυτές   αλλά να ευτυχήσετε στην ζωή σας. Σίγουρα η επιτυχία σας αυτή θα σας παρέχει βέβαια πολλά εφόδια για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βιοποριστικών θεμάτων και για μια αυξημένη μορφωτική ωριμότητα. 
Η ευτυχία όμως είναι μια εσωτερική κατάσταση!!!
Από την εμπειρία μας σας καταθέτουμε 10 πολύ χρήσιμες συμβουλές για τις εξετάσεις σας. 

10 πολύ χρήσιμες συμβουλές 
για τις εξετάσεις σας:

1.Βασικό θεμέλιο ο Χριστός !!! 

Θέστε την προσπάθεια σας στα χέρια του Θεού με την προσευχή σας. Να γίνει το καλύτερο για την πορεία της ζωής σας. Μην αναγάγετε βέβαια σε θεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο τον αγώνα σας παραιτούμενοι από τον κόπο του διαβάσματος. Προσεύχεσθε και ο Κύριος θα εκτιμήσει πολλούς παράγοντες για το καλύτερο σας. Είναι Θεός αγάπης και δικαιοσύνης.  Πάρτε ένα εικονάκι μαζί σας στις εξετάσεις και βάλτε το δίπλα σας. Κάντε τον σταυρό σας πριν ξεκινήσετε να γράψετε. Σταυρώστε και το γραπτό σας. Επικαλεστείτε τον Χριστό να σας δώσει πνεύμα διανοίας καθαρό και να σας φωτίσει. Πάρτε την ευχή του πνευματικού σας πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και των γονέων σας πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για τις εξετάσεις σας.  
        
2.Ψυχολογική κατάσταση

  Πρωτίστως να γνωρίζετε ότι η πνευματική σας και ψυχολογική σας κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη δυνατή απόδοσή σας. Αποφεύγετε λοιπόν κάθε γεγονός ή αφορμή που μπορεί να σας προκαλέσει απόσπαση της προσοχής σας και ψυχολογική πίεση. Κάποια άλλη στιγμή θα μπορέσετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα θέματα. Δεν πάτε στην «κρεμάλα» ούτε κρίνεται η ζωή σας από τις εξετάσεις αυτές!!! 
 Υπάρχουν πολύ σημαντικότερες εξετάσεις όπου θα δώσουμε λόγο … στο θρόνο του Θεού. Ξεκινήστε με καλή διάθεση λέγοντας «Δόξα τω Θεώ» χαμογελώντας και διαδώστε την χαρούμενη αυτή διάθεση και στους φίλους σας.


3.Καλός ύπνος

     Μια ημέρα πριν εξεταστείτε στο μάθημα, καλύτερα να κοιμηθείτε νωρίς. Το άγχος ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας τον εξετάσεων είναι λογικό, επομένως ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ότι καλύτερο  προκειμένου να πάτε στο μάθημα με «καθαρό» μυαλό. Κάντε μια καλή επανάληψη πριν κοιμηθείτε, αλλά μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Εάν δεν κοιμηθείτε καλά, το πιθανότερο είναι να είστε υπερβολικά κουρασμένοι την επόμενη ημέρα και να μην μπορείτε να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό.

 4. Φαγητό
Είναι να μην το σκέπτεται καν το γεγονός να έχει αγωνιστεί κάποιος όλη την χρονιά και τις τελευταίες μέρες …να μην μπορεί να πάει να δώσει εξετάσεις εξαιτίας μιας «γρίπης»!!! Για τον λόγο αυτό προσέξτε τις εξόδους σας να είναι ασφαλείς  και υγιεινές. Η διατροφή σας να περιλαμβάνει  αρκετά φρούτα και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν εύκολα να είναι αλλοιωμένα. Μην φορτώνετε το στομάχι σας. Το πρωί πάρτε ένα μέτριο πρωινό οπωσδήποτε. Μην εμπιστεύεστε σκευάσματα ευεξίας!!! Μην τρώτε τίποτα από «έξω» για όλο το διάστημα των εξετάσεων σας. 

5. Γράψτε πρώτα τα θέματα που ξέρετε

         Παίρνοντας τα θέματα, αφού κοιτάξετε όλα τα ερωτήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να γράφετε πρώτο το ερώτημα που σας φαίνεται πιο εύκολο. Την στιγμή που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εξετάσεις, είστε «κυνηγοί» μορίων, επομένως γράφοντας όσα πιο πολλά ερωτήματα ξέρετε θα σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Αφήστε τα θέματα που σας δυσκολεύουν για το τέλος, καθώς εάν αφοσιωθείτε σε ένα δύσκολο θέμα για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος να μην λύσετε ούτε αυτό ούτε τα αλλά τα οποία μπορεί να σας είναι πιο εύκολα.

6. Διαβάστε κάθε θέμα αργά και προσεκτικά ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται

         Η κατανόηση των ερωτημάτων, είναι το πρώτο «μυστικό» για την επιτυχία. Καλό θα είναι ακόμα και κατά την διάρκεια της απάντησής σας να «τσεκάρετε» πάλι την ερώτηση, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποιο ερώτημα ή ότι δεν φύγατε εκτός θέματος. Επίσης, καλό θα είναι να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια.

7. Αγνοείστε όσους σας μιλάνε

Μην ασχοληθείτε με τους  φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «τα φώτα σας» για να γράψουν καλά. Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα κάποιος από τους επιτηρητές να σας μηδενίσει το γραπτό.   Προσέξτε!!! Ένα σκονάκι μπορεί όχι μόνο να μην σας βοηθήσει αλλά να σας αγχώσει και να σας δημιουργήσει ψυχολογική ένταση και σύγχυση. Άλλωστε είναι άδικο και τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικό και καταστροφικό !!!

8. Γράψτε στο πρόχειρο ότι σας είναι απαραίτητο για την λύση του ερωτήματος

          Κάποια στιγμή, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε το πρόχειρο στην τελευταία σελίδα του γραπτού σας, είτε για το προσχέδιο μιας έκθεσης, είτε για την λύση μιας άσκησης κτλ. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τα επιχειρήματα σας στην έκθεση και να ελέγξετε τις πράξεις σας στα μαθηματικά.

9. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας

Η εμφάνιση του γραπτού σας και η καλή ορθογραφία επηρεάζει σημαντικά τους βαθμολογητές. Φροντίστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και λάθη στη γραμματική ή προτάσεις δίχως νόημα. Ένα κακογραμμένο διαγώνισμα, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τον βαθμολογητή σε σύγκριση με ένα καθαρογραμμένο και καλογραμμένο.

10. Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως !!!!

Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και ρίξτε ακόμα μία ματιά στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει. Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε, αλλιώς μπορείτε να αποχωρήσετε.
Μόλις είστε έτοιμοι να παραδώσετε το γραπτό σας ξανακάνετε το σταυρό σας. 
Μην κοιτάτε μετά την εξέταση τι γράψατε! Ότι έγινε,  έγινε πλέον! Ετοιμαζόμαστε με την καλύτερη ψυχολογία για το επόμενο μάθημα και δεν ασχολούμαστε με ότι έχουμε ήδη γράψει. 
Σας εύχομαστε όχι μόνο καλή
επι-τυχια αλλά ευ-τυχία !!!
(και να ξέρετε πως τύχη είναι … η δυνατότητα που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο για να Τον απορρίψει) 
Η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση που σχετίζεται με την επίτευξη των στόχων που θέτει καθένας αλλά κυρίως με την πληρότητα του ανθρώπου με το Άγιο Πνεύμα. Ένας άνθρωπος χωρίς Χριστό έστω και αν είναι «τέρας μορφώσεως»  δεν θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα της ζωής (αρρώστια, θάνατος, Θεός, ανθρώπινες σχέσεις κλπ) με την ίδια ευκολία με έναν πιστό και ευλαβή άνθρωπο που στηρίζεται σε ακλόνητες αξίες. Έτσι αγωνίζεστε αλλά μην απελπίζεστε,  η ευτυχία στηρίζεται στην «άνωθεν σοφία»  μας και όχι στην απλή και κοινή σοφία.

Από το γραφείο Νεότητας Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων
Τηλ επικοινωνίας 6948898472
http://neotitathiras.blogspot.gr/
email: neotitathiras@yahoo.gr 

Ανακοίνωση
Στον Ιερό Ναό Παναγίας Γλυκογαλούσας στον Καρτεράδο (κοντά στο δημοτικό σχολείο) θα τελέσουμε παράκληση υπέρ των εξεταζομένων μαθητών την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 5:00 έως 5:30 το απόγευμα. 

Οι μαθητές μπορούν να έλθουν να προσευχηθούμε όλοι μαζί και να δώσουν τα ονόματα τους για προσευχή στην Εκκλησία για όλο το διάστημα των εξετάσεων τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου