Νεότητα Θήρας

Ιστολόγιο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία αιδεσ. πρωτοπρεσβ. Σπυρίδωνος Βασιλάκου στα στελέχη του Γραφείου Νεότητας Ι. Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού & Νήσων



Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το Γραφείο Νέοτητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Συνάντηση Στελεχών- Κατηχητών στην Χριστιανική Εστία Φηρών. 

Οι κατηχητές –τριες της Ιεράς Μητροπόλεως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία πολύ ωφέλιμη και πρακτική εισήγηση του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου, ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας, προϊστάμενου του Κέντρου Νεότητας της ιδίας Μητροπόλεως και του τοπικού Εκκλησιαστικού Ρ/Σ. Η εισήγησή του είχε τίτλο: «Εισάγοντας τα παιδιά σε ένα γεγονός της ζωής του Χριστού ή στο βίο ενός Αγίου».

Ο π. Σπυρίδων τόνισε ιδιαίτερα την αξία που έχει η θεολογία της βυζαντινής αγιογραφίας στην μεταφορά μηνυμάτων στα κατηχούμενα παιδιά. Χρησιμοποίησε επιλογή εικόνων από την ζωή του Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας μας και τόνισε ότι επιτυχία του κατηχητή θα είναι να καταφέρει να παρουσίασει τα εικονιζόμενα γεγονότα με ζωντανά παραδείγματα που θα συνδέουν βιωματικά τα παιδιά με την εικόνα.  Στόχος δεν είναι απλά η εξιστόρηση του βίου ενός Αγίου, αλλά η μεταφορά του βίου του με τέτοιο τρόπο ώστε να υιοθετηθεί βιωματικά από το παιδί που θα βρίσκει κοινά στοιχεία και θα θέλει να ταυτιστεί με το πρότυπο ζωής των Αγίων της Εκκλησίας μας.

 Ο π. Σπυρίδων συμβούλευσε τους κατηχητές να μην εμμένουν, όταν περιγράφουν το μαρτύριο των Αγίων, στην σκληρότητα των διωκτών και βασανιστών, αλλά να τονίζουν ότι οι άγιοι υπέμειναν κάθε μαρτύριο για την πίστη τους και την αγάπη τους στον Χριστό. Επέλεξε μάλιστα τρία από τα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος και τα απόδοσε με την χρήση συμβολικών εικόνων στην σύγχρονη πραγματικότητα των παιδιών. 

Για μια ακόμα χρονιά, επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, μιας και κατάγεται από την Οία της Σαντορίνης, ο π. Σπυρίδων εμπλούτισε με την πολύχρονη κατηχητική του εμπειρία την διαδικασία επιμόρφωσης των στελεχών του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Θήρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου