Νεότητα Θήρας

Ιστολόγιο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού & Νήσων

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Να θέσουμε ως προτεραιότητα την πνευματική μας τελείωση


Σε  μια "ζεστή" εκδήλωση που εν μέσω κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Φηρών, η Ιερά Μητρόπολη τίμησε την μνήμη των Τριών μεγάλων Οικουμενικών διδασκάλων και Πνευματικών Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Βυζαντινή Χορωδία του Συνδέσμου Θηραίων Ιεροψαλτών "Αντώνιος Σιγάλας", η οποία έψαλλε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα: "Οι τρείς Ιεράρχες ως πατέρες της Εκκλησίας και Οικουμενικοί διδάσκαλοι". Ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα που έχουν οι νουθεσίες των Τριών διδασκάλων προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς για την σωστή διάπλαση των παιδιών. Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της θεσπίσεως της εορτής των Τριών Ιεραρχών, επεσήμανε ότι στις μέρες μας δεν τιμούμε όπως αρμόζει την μνήμη τους, ιδίως ως εορτή αφιερωμένη στην παιδεία και στα γράμματα και νοστάλγησε παλαιότερες εποχές που η νεολαία της Θήρας με θείο ζήλο και ιεροπρέπεια λιτάνευε την εικόνα των Τριών Ιεραρχών μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής, όπου άπαντες τελούσαν πανηγυρικό Εσπερινό. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ομιλία του με την προτροπή οι χριστιανοί του νησιού να αναζωπυρώσουν το νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών έμπρακτα με την εφαρμογή των διδαχών τους περί αληθούς εν Χριστώ κοινωνίας, αγάπης και ελεημοσύνης και εν μέσω οικονομικής κρίσεως να θέσουν ως προτεραιότητά τους την πνευματική τους τελείωση. Είπε χαρακτηριστικά για να δείξει την απραγία και την στασιμότητα των σύγχρονων χριστιανών ότι "μοιάζουν με τα σαλιγκάρια που όταν βρουν ένα φύλλο κάθονται εκεί και κολλάνε μέρες χωρίς να θέλουν να βγούν από το καβούκι τους να πάνε λίγο πιο πέρα..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου